Canine Touch

Historien om hvordan Canine Touch blev til

Ivana var forsker inden for smådyrs immunsystem, og universitetslektor,hvor hun underviste i anatomi. I 1999 traf hun Jock Ruddock, da hun deltog i hans kurser i hhv. Equine Touch (ET) og Vibromuscular Harmonization Technique (VHT). De blev gift på Hawaii, og siden har hun dedikeret sit liv til alternative og komplementærmedicinske teknikker. Desuden har hun studeret homøo-pati og andre former for alternativ behandling til dyr.

Ivanas omfattende viden og drivkraft til at gå i dybden med sit kundskab har betydet utroligt meget for videreudviklingen af The Equine Touch, som på kort tid blev en af verdens hurtigst voksende alternative behandling til heste.

Canine TouchSom smådyrsdyrlæge blev Ivana naturligvis interesseret i at undersøge, hvordan denne teknik ville virke på hunde (og katte).I 2001 begyndte Ivana at udvikle Canine Touch og forske i de resultater hun opnåede. For at opnå den mest optimale holistiske effekt, har hun selvfølgelig taget stor hensyn til hundens specielle genetiske forhold, musklernes struktur, specifikke beliggenhed og retninger. Resultatet blev mindst lige så godt som for heste og mennesker.

Dr. Ivana Ruddock er medlem af “The American Holistic Veterinary Medicine Association” og er vicepræsident og hovedforsker i The Equine Touch Foundation, Inc.

Canine Touch© er en ikke-diagnostisk teknik og skal ikke anvendes med nogen anden intention, end at observere hundens reaktioner under behandlingens gang. Vi ”fixer” ikke noget og forsøger heller ikke at fremtvinge et resultat.

Vi arbejder på det bløde væv med det unikke greb ”the move”, dvs. med langemand og tommelfinger, på specifikke punkter over hele hundens krop.

Da Canine Touch© er holistisk, opnår det en dyb effekt på hunden lige fra den mindst enkeltcelle til de store cellegrupper. Hunden bliver afslappet, bliver afbalanceret både fysisk og emotionelt, og hensigten er at hjælpe hunden opnå homeostase.

Homeostase er den ideelle tilstand af ækvilibrium (ligevægt og harmoni).

som illustrerer den balance man bør finde og efterleve i interaktionen med dyr. Denne gyldne middelvej tilgodeser dyrets naturlige behov og adfærd samt det individuelle menneskes ønsker og muligheder), da alle kroppens forskellige dele og delsystemer fungerer optimalt og opfylder alle behov hos individet, både fysisk og emotionelt.

Når homeostasen er forstyrret, forsøger kroppen at genoprette den ved at justere en eller flere af kroppens funktioner. Denne stresstilpasnings-mekanisme indebærer en aktivering af HPA-akslen (Hypothalamic-Pituitary-Adrenal Axis: et hændelsesforløb i kroppen, som blandt andet kontrollerer udskillelsen af stresshormonet kortisol; i daglig tale er det en del af kroppen stresssystem), som sammen med det autonome nervesystem og de endokrine funktioner forbereder kroppen til øget stress. Svær og langvarig stress forårsager en ubalance i homeostasen. Dette kan føre til emotionelle problemer, foruden også til psykosomatiske symptomer.

I homeostase kan hundens medfødte helingsevne yde maksimalt. I denne ideelle tilstand øges energi-flow’et Qi, stress reduceres og dette afslappede dyr kan selv hele problemet på forskellige niveauer.

Det har vist sig, at med Canine Touch© øges blod- og lymfecirkulationen, og immunsystemet styrkes på en god måde. Når cirkulationen øges, fremmes afgiftning af systemet (detox).

Hvilke hunde har glæde af Canine Touch? De fleste hunde kan lide menneskelig berøring, og Canine Touch© kan være en behagelig belønning efter træning og hårdt arbejde, med forebyggelse for øje eller blot som en særlig stund sammen.

Vedligeholdelse/forebyggelse: Hunde med kroniske problemer i skelettet eller led kan med sikkerhed have glæde af regelmæssig behandling med CT. Det kan hjælpe dem med at slappe af i spændte muskler samt bevare bevægelses-friheden og smidigheden.

Canine Touch kan også hjælpe ældre hunde med fx kroniske hjerte- eller nyreproblemer ved at stimulere blod- og lymfecirkulationen samt hjælpe kroppen med detox (afgiftning).

Akutte skader: Vi har også set hurtig effekt, hvis man behandler akutte skader som forstrækning af muskler, traumer, overanstrengelse samt maveproblemer med CT.

Men sørg for altid at opsøge en certificeret dyrlæge først. CT erstatter ikke dyrlægebehandling.

Canine Touch er ikke terapi eller en erstatning for traditionel dyrlægebehandling. Det er en understøttende og komplementær teknik, som supplerer fx traditionel dyrelægebehandling, kiropraktik, osteopati, akupuntkur, homøo-pati og blomsterterapi rigtig godt.

Rehabilitering: Ivana har fået positive tilbagemeldinger fra dyrlægekollegaer, som fortæller om hurtigere heling efter ortopædisk kirurgi, da CT blev udført før og efterfølgende regelmæssigt efter operationen.

Der findes nok ikke en hund, som ikke har glæde af denne kærlige berøring, når den udøves med præcision og ydmyghed.

Hvem kan lære CT? Alle som vil, kan! Ivanas formål er at spæde kendskabet til CT til så mange dyrevenner som muligt, med det mål at forbedre dyrenes livskvalitet sammen med mennesker.

Som hundeejer vil du selv kunne forebygge skader, øge din hunds præstationer samt hjælpe den ved rehabilitering. Med regelmæssig CT kan du opdage skader tidligt, og selv forbedre kontakten til din hund på et dybere niveau.

Som professionel terapeut supplerer du din værktøjskasse med yderligere et stykke værktøj, som du kan arbejde med alene, eller i kombination med andre behandlings-metoder.

Kig hér hvis du ønsker mere information eller ønsker at deltage i et kursus.

Canine Touch-bogen: Ivana Ruddock har skrevet en bog om CT på let forståeligt engelsk. Bogen er meget uddybende om både CT og teknikken bag. Dertil er der en dvd, hvor hun demonstrerer en session og slutter af med en spændende case story. Deltager du i et kursus, får du udleveret denne bog sammen med manualen på Modul 1.

Jeg anbefaler også bogen til ET-students, da den har en udførlig beskrivelse af, hvad der sker bag the move.

Er du interesseret i bogen, så send en mail til National Instructor i England Lyn Palmer.