VHT

VHT – endelig nået til Danmark

 

FORMÅLSPARAGRAF / MISSION STATEMENT

“To bring to the world a holistic discipline which can be practiced by anyone from physician to housewife and which has the ability only to benefit the well being of all humans and creatures who experience it. To practice this discipline with honesty and integrity on all who wish our help irrespective of race, color, creed or religion and to teach with honesty and integrity all who wish to help their fellow man as practitioners with humility and consideration without greed, without prejudice and for the benefit of all.”

 

Vibromuscular Harmonisation Technique (VHT) er lige noget for dig, hvis du søger
en teknik, som du kan lære på en week-end, og som du kan hjælpe familie og venner med. Du kan også vælge at deltage i flere kurser, og derved lære flere greb – og i sidste ende kan du gennemgå hele uddannelsen, hvis du vil ud og hjælpe professionelt.

 

En sjov lille krølle ved VHT er, at Equine Touch er baseret på VHT. Jock udviklede VHT længe inden han en dag blev udfordret til at overføre det på en hest. Det var med så stor succes, at han viede sit liv til at hjælpe heste ved bl.a. at udvikle Equine Touch (som er det samme som VHT bare til heste) og udforme et kursusforløb til hverdagens hesteejere. Siden har hans kone, som er dyrlæge og tidligere forsker og lektor, udviklet Canine Touch, som er samme disciplin til hunde.

 

VHT er en holistisk, alternativ og manuel behandlingsform, som arbejder på det bløde væv og hvor der ikke manipuleres med knoglerne. VHT er både meget blidt og meget dybdegående. Det kan både stå alene og supplere andre behandlingsformer rigtig godt – fx osteopati, kiropraktik, Bachs Blomstermedicin, akupunktur, traditionel sygdomsbehandling mv. Sidst men ikke mindst kan VHT gives som velvære.

 

Ganske naturligt, vil du gerne sammenligne det du nu læser om med en modalitet, som du i forvejen kender. Men VHT kan ikke umiddelbart sammenlignes med andre discipliner eller teknikker, da det er helt sit eget. Det er en blanding af Østens og Vestens filosofier – Østens filosofi som fx Qui Gong og Aikido, og Vestens fysiske anatomi.

 

VHT er levende og under konstant udvikling. Jock Ruddock, grundlægger af denne disciplin, tabte kampen mod cancer i 2011. Hans efterfølger Jo Fernandez udvikler fortsat teknikken i hans ånd med nye moves sammen med Instruktører og Practitioners rundt om i verden, som vender løbende tilbage til ham med nye erfaringer, som hun så arbejder videre på. Alt dette er med til at gøre VHT til det unikke, det er i dag.

 

Bindevæv

 

Forestil dig, at du har en jakke på, som er 1-2 numre for lille. Det er en ubehagelig følelse, og hver eneste bevægelse du foretager dig er hæmmet og til tider smertefuld. Sådan er det også med kroppens bindevæv. Stramt bindevæv har tilsvarende indvirkning på en muskel. Ikke alene er det ubehageligt, det kan også være smertefuldt. Det bevirker også en nedsat blodgennemstrømning i musklen, som resulterer i en nedsat tilførsel af ilt og næring foruden en forringelse af blodets evne til at bære affaldsstoffer væk.

 

Bindevæv er den gennemsigtige og let klistrede hinde, som du fjerner, når du renser fx en svinemørbrad. Hver enkelt lille celle i vores krop er omgivet af sit eget bindevæv. Sammen danner kroppens celler en muskel, fx mørbraden, som har sit eget bindevæv omkring sig – en form for tætsiddende ”plastikpose” af bindevæv. Blodårer er også omgivet af bindevæv, ligesom knogler og organer har bindevæv omkring sig. Hvert enkelt organ hænger i en elastik af bindevæv. Var det ikke tilfældet, ville alle vore organer pga tyngdekraften ligge og rode rundt i bunden af bækkenet. Med andre ord: Hele vores krop er et stort spindelvæv af bindevæv. Dette spindelvæv af bindevæv hedder myofascia.

 

Meridianbaner, akupunkturpunkter og afspænding

 

Fingrene udøver the move, som er det unikke ved VHT. The move udføres altid og kun på tværs af musklerne. Det er vigtigt, at det ikke gør ondt, da musklerne spænder op ved smerte, og man kan ikke samarbejde med en opspændt muskel. VHT arbejder langs med meridianbanerne og over akupunkturpunkterne, men fokus er bindevævet. The move øger blodcirkulationen, som bl.a. betyder en forbedret iltning af og næring til musklen samt afspænding af bindevævet.

 

The move forplanter sig via bindevævet helt ind på organniveau. Der sker det samme, som når du dikker et spindelvæv: Uanset størrelsen på spindelvævet, forplantes vibrationen øjeblikkeligt ud til hvert eneste hjørne. Med andre ord: hver eneste celle i kroppen sættes i bevægelse.

 

Forebyggelse og blødgøring af arvæv

 

Som sagt er VHT en holistisk terapiform, hvor klienten oftest kan mærke en forandring allerede efter første session i form af både afspænding af musklerne og lindring af smerter. På grund af den øgede blodcirkulation øges lymfeflow og dermed detox. VHT understøtter immunforsvaret og derved fremmes helingsprocesserne også. Med alt dette vender kroppen tilbage til sin oprindelige balance(homeostase) ikke alene fysisk, men også psykisk. Sidst men ikke mindst giver VHT også velvære.

 

VHT må selvfølgelig ikke udføres direkte på friske sår, men så snart fx en åben skade eller et operationsar er tørt og fint og stingene fjernet, kan du arbejde omkring såret og med tid på kryds og tværs af såret/aret for dermed at forebygge dannelsen af arvæv. Gammelt arvæv kan blødgøres med teknikken. Det tager tid, men med vedholdenhed og tålmodighed kan gammelt, hårdt og knoldet arvæv blødgøres og smidiggøres.

 

Internationalt anerkendt

 

VHT er internationalt anerkendt med både praktiserende behandlere og instruktører i Europa, USA og Australien.
Inden sommeren 2016 udklækkes de første otte VHT Practitioners her i Danmark. De søger cases – og hvis du mener, at du kan være et interessant case til deres eksamen, kan du finde den, der bor tættest på dig her.

VHT kan læres af alle. Læs mere her.

Har du hørt eller læst om sammenligningen af VHT med Bowen? Læs her.